Още в сайта :
Светият лечител
За отслабване
Крем за хемороиди
Чудодеен бял крем
Гадаене по Корана
Разваляне на магии
Муски и Амулети
Баяна водица
Начини на плащане
Контакти
Privacy Policy

Билкови рецепти :

Clubmilitaria


ИСТИНСКА ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛАИСТИНСКА ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА

Най-първо, искам да кажа, че в България ИСТИНСКА ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА почти не може да се намери, всичко е евтин внос от Китай, Индонезия или Виетнам, извлечено от растение, известно под името "Китайска КАСИЯ".

В Шри Ланка, цейлонската канела се продава само в един научен институт, и на още 5-6 обособени места, и струва от 160 до 200 евро за килограм. Като прибавим транспортните и другите присъщи разходи, мита и акцизи, просто няма начин истинския продукт, тук да струва по-малко от 50-60 лв. за 100 гр.

Продавачите също знаят това, и изкуствено вдигат цената на касията. В 99% от магазините просто си купувате вредната евтина касия, с етикетче "ИСТИНСКА ЦЕЙЛОНСКА КАНЕЛА" ! Разбира се, всеки може да си напечата етикетчета, че канелата е внос от Шри Ланка, от Анктартида, или от примерно от Луната.

Евросъюза има намерение да забрани влагането на канела в стоките за масовия пазар. Обяснението е, че така ще се намали рискът от предозиране на потенциално вредното вещество КУМАРИН. Всъщност то е в пренебрежимо малки количества в оригиналната цейлонска канела - Cinnamomum Verum (в превод - истинска канела). Присъства повече в евтините роднини на подправката, внесени от Китай, Индонезия или Виетнам, които са много разпространени. Затова намерението, буди още по-важния въпрос защо ще се забранява именно канелата, а не кумаринът.

Цейлонската канела, наричана истинска, е в едно ботаническо семейство с още три вида растения, от които се добават много подобни, но не и идентични подправки. Общото между тях е, че всички те имат дълги стебла с ароматни кори, които след обелване се използват за кулинарни, фармацевтични и козметични цели. Объркването идва от това, че заради сходството всички се смятат за един вид - канела. В някои държави като Америка например едно от растенията - касията, почти изчерпва представата за канела и най-често се предлага на дребно с името кулинарна канела. На другия полюс е Мексико, където не признават за канела нищо друго освен цейлонския оригинал. В него количеството от токсина, който тревожи европейските здравни експерти, е окачествявано като "следи от кумарин".

Веществото е на прицел, защото, казано популярно, има свойството да разрежда кръвта. Действа на част от кръвните клетки, като затруднява кръвосъсирването и уврежда черния дроб и бъбреците. При високи дози това може да се превърне в сериозен проблем. Затова са и споровете около съдържащата я в по-големи количества китайска касия. Още повече че цейлонската касия е смятана за средство, което понижава кървната захар и диабетици си я препоръчват като нелекарствено средство за редовна употреба. Когато обаче вместо нея се употребява кората на китайското растение, може да се стигне до натрупване на токсина. Подобни ефекти имат и другите две растения, братовчеди на истинската канела - виетнамската и индонезийската. Впрочем синтетичен кумарин е активната съставка на известно лекарство с антикоагулационен ефект.

Основното според лекарите е да се знае, че химичният състав на канелата и на касията е различен. Освен това ботаниците и специалистите по храните отдавна препоръчват лесни визуални маркери, които правят двата вида подправки лесни за разпознаване и от неспециалисти.Как да поръчаме, начини на плащане, начини за доставка, срокове, контакти - ВИЖТЕ ТУК...